Ateliere, mese rotunde, dezbateri tematice. Caravana Cetățeniei Democratice, la prima ediție
În perioada 25-30 septembrie, la Chișinău și în alte patru orașe din Republica Moldova a avut loc săptămâna Caravanei Cetățeniei Democratice. Evenimentul a întrunit ateliere, mese rotunde, dezbateri tematice cu participarea experților în domeniul educației civice. Mai multe detalii despre eveniment aflăm de la Sergiu Musteață, doctor în istorie.
Ana Stegarescu
Program de mentorat gratuit pentru tineri
În Republica Moldova este implementată o serie de programe la nivel local, regional sau național. Prin aceste programe, în mod special tinerii, au posibilitatea de a învăța mai multe informații direct de la sursă. În această dimineață, vom discuta despre programul de mentorat - MentorMe. Care sunt serviciile programului și cum pot beneficia tinerii, aflăm de la invitatele noastre.
Natalia Capatici, moldoveanca care muncește de 18 ani într-un restaurant spaniol
Nu există spaniol care să nu fi auzit de numele Cañadío - un restaurant de top din capitala cantabrică, a cărui istorie se trage de acum patru decenii. Puțini știu însă că în bucătăria legendarului restaurant muncește zi de zi o moldoveancă. O cunoaștem pe Natalia Capatici, stabilită în Spania de 18 ani care lucrează într-un restaurant cu renume și face conserve, murături pentru cei din diasporă.
Grigore Vasilescu, colecționar de suvenire în formă de papucei
Grigore Vasilescu doctor habilitat în filosofie și profesor universitar, este pasionat să colecționeze suvenire în formă de papucei și nu ratează niciodată ocazia de a procura un nou exponat. Câți papucei a adunat până la moment și ce poveste se ascunde în spatele suvenirelor, aflăm din interviu.
„Gagauz Meydani" - o nouă emisiune la Moldova 1
Postul public de televiziune Moldova 1 vine cu o nouă emisiune despre istoria, identitatea, cultura și tradițiile găgăuzilor. Ecaterina Jecova, autoarea și gazda emisiunii, va avea ca protagoniști oameni de diferite vârste, meserii și domenii de activitate. Emisiunea va fi în limba găgăuză și poate fi urmărită duminica aceasta începând cu orele 17:00.
Ziua Internațională a Întrebărilor Stupide. De ce considerăm unele întrebări lipsite de inspirație
Cu siguranță, fiecare dintre noi am avut tendința de pune o întrebare stupidă sau am pus o întrebare care, într-o anumită situație a ajuns să sune stupid. La acel moment am fost destul de rușinați și de stânjeniți de întrebarea pe care am pus-o, scopul nostru fiind unul decent și simplu. Ce întrebări ar trebui să evităm într-o conversație, ne spune Ariana Trofim, expert în protocol și etichetă.
Republica separatistă Nagorno-Karabah va înceta să existe de la 1 ianuarie 2024
Republica separatistă Nagorno-Karabah nu va mai exista. Un decret în acest sens a fost semnat de președintele enclavei. Astfel, din 1 ianuarie 2024, toate instituțiile de stat și organizațiile departamentale vor fi dizolvate, iar Republica Arțah, cum o numesc localnicii, va înceta să mai existe, se arată în decretul președintelui Samvel Șahramanian. Locuitorilor din Nagorno-Karabah li s-a ordonat să se familiarizeze cu condițiile de reintegrare din Azerbaidjan, pentru a decide dacă vor rămâne în regiune.
Lupta cu ambrozia: simtome și tratament
Ambrozia este una dintre cele mai agresive plante din punct de vedere al potențialului alergen. O plantă poate elibera până la 8 miliarde de grăuncioare de polen și până la 30 mii de semințe. Despre tratamentul ambroziei și ce putem face ca să ameliorăm simptomele provocate de această plantă discutăm cu alergologul Victoria Brocovschi.
Legea Dronelor în Republica Moldova: Ce trebuie să știe un deținător de dronă
De când au apărut dronele, toți mai mulți oameni sunt tentați să le lanseze și să capteze imagini uluitoare. Ce reguli trebuie să respectăm, dar și ce prevede legislația privind pilotarea, vom afla de la Anton Danici, inspector pe aeronave fără pilot, Autoritatea Aeronautică Civilă.
Banca de Alimente: „A doua viață” pentru fiecare produs
În Republica Moldova activează organizația „Banca de Alimente” care se ocupă de colectarea, pregătirea gratuită a bunurilor de consum într-un spațiu special amenajat, pentru a fi imediat livrate gratuit unui consumator final care are necesitatea. Despre conștientizarea risipei de alimente, discutăm cu Oleg Paraschiv, directorul Băncii Alimentare.
Advertorial// Ziua Cooperării Interreg 2023 la Chișinău: Programul România-Republica Moldova investește în dezvoltarea competențelor
Programul Operațional Comun România-Republica Moldova a marcat Ziua Cooperării Interreg 2023 în Republica Moldova printr-un șir de activități în incinta Universității Tehnice a Moldovei, subliniind importanța competențelor în beneficiul cetățenilor, pentru părțile interesate la nivel local și național.
Și-a făcut studiile la Madrid, dar a revenit acasă
De mică, era încadrată în diferite activități - pictură, muzică, dansuri și teatru. În anii de liceu, se ocupa de dezvoltarea personală, citea mult, studia limbi străine și frecventa cursuri de teatru. O cunoaștem pe Mihaela Naomi-Graur, absolventă a „Geneva Business School - Geneva” specializată în managementul internațional.